Is het veilig om steroïden tijdens de zwangerschap te consumeren?

Veel vrouwen maken zich zorgen over eventuele bijwerkingen die steroïden kunnen veroorzaken. Laten we eens kijken naar de voors en tegens van het nemen van steroïden tijdens de zwangerschap.
Hoewel steroïden tijdens de zwangerschap angstaanjagend klinken, worden ze eigenlijk vrij vaak gebruikt. Artsen gebruiken steroïden om vrouwen te behandelen met veel verschillende reeds bestaande medische aandoeningen, zoals astma (zoals uzelf), lupus, verschillende huidaandoeningen en allergieën.

Steroïden en vroeggeboorte

Bovendien schrijven artsen vaak steroïden voor voor vrouwen die vroeggeboorte kunnen ondergaan; dit helpt de longen, hersenen en ingewanden van hun baby’s rijpen. Zolang u de dosering die u neemt met uw verloskundige en eerstelijnszorg of longarts heeft gewist, zullen u en uw baby absoluut goed zijn.

Wat zijn de voordelen van steroïden

Steroïdenbehandeling vermindert het risico op longproblemen bij baby’s die vroeg worden geboren, met name bij kinderen die tussen 29 en 34 weken zwangerschap zijn geboren. Baby’s geboren meer dan 48 uur, maar minder dan zeven dagen, vanaf de eerste dosis steroïden lijken het grootste voordeel te ontvangen.
Deze behandeling met steroïden vermindert het risico van longziekten in tweeën en vermindert het risico van vroegtijdige baby’s om te sterven met maximaal 40 procent. Alle baby’s die werden geboren met minder dan 28 weken hadden longproblemen, maar de problemen waren milder voor degenen die vóór de geboorte steroïden kregen.
Steroïden kunnen ook andere complicaties bij baby’s verminderen. Studies hebben aangetoond dat sommige baby’s minder problemen hebben met hun darmen en met bloedingen in de hersenen wanneer hun moeders voorafgaand aan de geboorte een betamethason-behandeling ontvingen.

Wie zou steroïden moeten nemen

In 1994 publiceerden de National Institutes of Health richtlijnen over de toediening van steroïden aan vrouwen met vroegtijdige bevalling. Volgens deze richtlijnen moeten artsen overwegen steroïden te geven aan alle vrouwen die:
• lopen het risico op vroeggeboorte tussen 24 en 34 weken zwangerschap.
• medicijnen ontvangen om de bevalling te helpen stoppen (tocolytische medicijnen).

Inname van steroïden tijdens de zwangerschap is veilig

Ja, het nemen van steroïden tijdens de zwangerschap is veilig zolang het niet overdreven is. Een specifiek type steroïden, corticosteroïden genoemd, wordt tijdens de zwangerschap toegediend. Je krijgt een injectie in een van je grotere spieren, in armen of benen.

Steroids
Is het veilig om steroïden tijdens de zwangerschap te consumeren?