Стероиди и кортикостероиди: какви са техните различия

Хората често вярват, че стероидите и кортикостероидите са едно и също нещо. Съществува обаче значителна разлика между стероидите и кортикостероидите.

Какви са стероидите

Думата има различни значения. Стероидите са химикали, често хормони, които тялото ви прави естествено. Те помагат на вашите органи, тъкани и клетки да вършат работата си. Нуждаете се от здравословен баланс от тях, за да растат и дори да правят бебета.
“Стероидите” могат също така да се отнасят до изкуствени лекарства. Двата основни типа са кортикостероиди и анаболно-андрогенни стероиди (или анаболици за кратко).

Кои са кортикостероидите

Те са лекарства, които бързо се борят с възпалението в тялото ви. Тези лабораторни стероиди работят като хормона кортизол, който твоите надбъбречни жлези правят.
Кортизолът предпазва имунната ви система от създаване на вещества, които причиняват възпаление. Кортикостероидните лекарства, като преднизон, работят по подобен начин. Те забавят или спрат процесите на имунната система, които предизвикват възпаление.

Списъкът на разликите между стероидите и кортикостероидите

 • Кортикостероидите са предназначени да спомогнат за намаляване на възпалението на организма. Много често се предписва на хора с астма и други хронични белодробни проблеми.
  • Стероидите са изкуствена версия на естествения хормон, който е преобладаващо мъжки. Растежът на мускулите в тялото се дължи на естествената форма на хормона. Стероидите причиняват допълнителен мускулен растеж.
  • Тъй като това е хормон, има някои странични ефекти, когато става въпрос за употребата на анаболни стероиди. Косата на лицето често расте по-бързо и по-дебела, дори ако потребителят е жена.
  • Кортикостероидите не могат да постигнат по-добри резултати, когато става дума за лека атлетика.
  • Стероидите обаче са обувки за подобряване на производителността в спорта, от скорост до издръжливост до сила.
  • Употребата на стероиди може да причини проблеми със сексуалната активност и може да доведе до вродени дефекти.
  • Не е известно, че кортикостероидите причиняват проблеми в сексуалното състояние и не знаят, че значително увеличават шансовете за развитие на вродени дефекти.
  • Употребата на стероиди обикновено не е регулирана. Тя се купува почти по същия начин, по който се купува незаконно вещество и се използва тайно.
  • Кортикостероидите не изискват голяма тайна и се използват открито. Те се управляват от лекар и затова е трудно от умишлено действие да страдат от последствията от твърде много лекарство във вашата система.

Това са основните разлики между стероидите и кортикостероидите. Някои хора могат да заключат, че кортикостероидите са по-добра възможност за спортисти и всички да вземат. Въпреки това, кортикостероидите действително имат някои странични ефекти.
Според нас най-добрият вариант е да посетите доверен лекар, за да получите най-добрия съвет за това какво лекарство или добавка трябва да използвате.

 

Steroids