Може ли пушенето да се отрази на броя на сперматозоидите и мъжката плодовитост?

Може ли пушенето да боли си сперма? Да. И пушене също може да се отрази негативно върху способността за зачеване.

Вие вече знаете, че пушенето е вредно за вашето здраве, и сте вероятно се досетили, че пушенето е вредно за мъжкия фертилитет. В действителност, пушенето е свързано с повишен риск за много видове рак, сърдечни заболявания, емфизема и редица други здравословни проблеми.

Токсините в цигарите да вземат своя дан не само на белите дробове, но и върху здравето на цялото ви тяло. Това включва репродуктивна система.

Фактите около тютюнопушенето и мъжката плодовитост.

 • Пушенето може да доведе до еректилна дисфункция.
 • Пушенето в трите месеца преди зачеването може да увреди ДНК в сперматозоидите, които засягат здравето на едно дете.
 • Излагането на тютюнопушенето по време на бременност може да повлияе върху развитието на яйчниците на женския фетус “.
 • Баща, който тежък пушач (повече от 20 цигари на ден) може да увеличи риска на детето си от Детска левкемия.
 • Мъжете и жените, които пушат, отнемат повече време за забременяване, отколкото не пушачите.
 • Тютюнопушенето може да увреди ДНК (генетичен материал) в спермата, което се прехвърля на бебето.

Как тютюнопушенето засяга фертилитета

Може ли пушенето да нарани спермата ви? Да. Той може също да повлияе негативно върху фертилитета ви. Вие вече знаете, че пушенето е лошо за вашето здраве, и вероятно сте предположили, че тютюнопушенето е лошо за плодородието.

При мъжете и жените тютюнопушенето е свързано с повишен риск от много ракови заболявания, сърдечни заболявания, емфизем и редица други здравословни проблеми. Токсините в цигарите вземат своите такси не само върху белите дробове, но и върху здравето на цялото ви тяло. Това включва репродуктивната ви система.

Тютюнопушенето, една от основните причини за предотвратима заболеваемост и смъртност, има множество добре познати странични ефекти. Връзката между тютюнопушенето и безплодието е проучена от десетилетия.  По-голямата част от настоящата литература е под формата на ретроспективни проучвания, съсредоточени върху ефектите от тютюнопушенето върху анализите на спермата. Тази статия обсъжда резултатите от тези проучвания и отзива постулираните механизми.

Как тютюнопушенето влияе на качеството на спермата и спермата

Проучвания за мъжко пушене са показали намаляване на качеството на спермата. Как тютюнопушенето засяга сперматозоидите? Мъжете, които пушат са намалени сперматозоиди концентрация, намалена подвижност (как сперматозоиди плуване), по-малко нормално форма сперматозоиди, и повишена сперматозоиди ДНК увреждане.

Концентрация на сперматозоидите

Концентрацията на сперматозоидите се отнася до броя на сперматозоидите, намерени в измерено количество сперма. Проучванията показват 23% намаляване на концентрацията на сперматозоидите при мъжете, които пушат.

Подвижността на сперматозоидите

Подвижността на сперматозоидите се отнася до възможностите за плуване на спермата. Ако сперматозоидите не могат да плуват правилно, може да имат проблеми с достигането на яйцето и да го торене. При мъжете, които пушат, изследователите намерили 13% намаляване на подвижността на сперматозоидите.

Морфология на сперматозоидите

Спермата морфология се отнася до формата на сперматозоиди. Странното форма на сперматозоидите не може да плува достатъчно добре, за да стигне до яйцето и може да не е в състояние да оплоди яйце. Пушачите от мъжки пол имат по-малко здравословна форма на сперматозоиди от непушачите.

Пушене и ДНК

Някои проучвания са установили, че сперматозоидите от пушачите са увеличили фрагментацията на ДНК. ДНК увредената сперма може да доведе до проблеми с оплождане, развитие на ембриона, имплантиране на ембриони и повишени нива на спонтанен аборт. Мъжете пушачите също могат да имат абнормни хормонални нива, които могат да повлияят на фертилитета.

Пушене и сперматозоиди в спермата

Намаленото здраве на спермата не винаги означава безплодие. Проучвания, свързващи пушенето директно към процента на бременност и мъжкото безплодие са противоречиви или неясни. За мъжете, които вече са на границата на безплодие, тютюнопушенето може да бъде достатъчно, за да ги прокара над ръба в безплодие.

Ако резултатите от анализа на спермата ви се върнат на границата на безплодие, напускането на тютюнопушенето може да подобри фертилитета ви достатъчно, за да не се нуждаете от допълнително лечение за безплодие. Най-малкото, отпадането на навика може да подобри шансовете си за успех лечение на плодородието.

Добрата новина.

Все още има надежда за пушачите да имат бебета. Ето научните причини:

 • Ако мъжете откажат пушенето. Няма значение колко дълго човек е пушил. Веднага щом спре да пуши, спермата му ще стане по-здравословна.
 • Сперматозоидите отнема три месеца, за да се развие, което означава, че най-важното време за мъжете да се подобри здравето си и да се откажат от тютюнопушенето е в трите месеца, водещи до концепция.
 • Спирането на тютюнопушенето може да подобри естествения Фертилитет и някои от ефектите на тютюнопушенето могат да бъдат обърнати в рамките на една година от напускането.
 • Мъже, които са напуснали най-малко три месеца преди концепцията ще имат много по-здравословна сперматозоиди с по-голям шанс за наторяване на яйце, и създаване на здравословно бебе.
 • Отнема около три месеца за сперматозоиди за възрастни. Мъжете, които са напуснали най-малко три месеца преди концепцията ще имат много по-здравословна сперма с по-голям шанс за наторяване на яйце, и създаване на здравословно бебе.

Така че, ключът за подобряване на качеството на сперматозоидите ви, както и увеличаване на шансовете си за здравословно бебе се отказва пушене. Напускането може да бъде трудно, но ползите за родителите и за бебето са огромни. Можете да говорите с вашия лекар за това, което е достъпно, за да ви помогне да спрете пушенето.

Как да подобрим качеството на сперматозоидите

Тя ще бъде по-добре, ако също така да вземете специална добавка, предназначена за подобряване на броя на сперматозоидите и качеството. Semenax е чудесен пример за високо качество мъжки аксесоар добавка.

Semenax може да увеличи производството на сперма и да ви плодовит. Този продукт от Воденитездраве се състои от всички естествени билкови съставки, които всъщност са някои от най-добрите.

Той съдържа всички клинично доказани съставки, които повишават нивата на тестостерон, подобряване на пениса ерекция, и повишаване на качеството на спермата и производството.

 

тютюнопушенето и мъжкия Фертилитет

 

 

Semenax