Steroids

Безопасно ли е да се консумират стероиди по време на бременност

Много жени се притесняват за всички странични ефекти, които стероидите могат да причинят. Нека да разгледаме плюсовете и минусите на прием на стероиди по време на бременност.
Въпреки че стероидите звучат страшно да се вземат по време на бременност, те всъщност се използват доста често. Лекарите използват стероиди за лечение на жени с много различни предшестващи медицински състояния, като астма (като вас), лупус, различни кожни състояния и алергии.

Стероиди и преждевременно раждане

Освен това лекарите често предписват стероиди за жени, които могат да отидат в преждевременно раждане; това помага за узряването на белите дробове, мозъка и червата на бебетата. Докато сте изчистили дозировката, която приемате с вашия акушер и основна грижа или белодробен лекар, вие и вашето бебе ще бъдете абсолютно наред.

Какви са ползите от стероидите?

Стероидното лечение намалява риска от белодробни проблеми при бебета, родени в ранна възраст, особено при родени между 29 и 34 седмица на бременността. Бебетата, родени повече от 48 часа, но по-малко от седем дни, от първата доза стероиди изглежда получават най-голяма полза.
Това лечение със стероиди намалява риска от заболяване на белите дробове наполовина и намалява риска от преждевременно раждане на бебето до 40%. Всички бебета, родени на по-малко от 28 седмици, имат проблеми с белите дробове, но проблемите са по-леки за тези, които получават стероиди преди раждането.
Стероидите могат да намалят и други усложнения при бебета. Проучванията показват, че някои бебета имат по-малко проблеми с червата си и с кървене в мозъка, когато майките им са получили курс на бетаметазон преди раждането.

Кой трябва да приема стероиди

През 1994 г. Националните здравни институти публикуваха насоки за прилагането на стероиди при жени с преждевременно раждане. Според тези насоки лекарите трябва да помислят дали дават стероиди на всички жени, които:
• са изложени на риск от преждевременно раждане между 24 и 34 седмици от бременността.
• да получавате лекарства, които да помогнат да спрете раждането (токолитични лекарства).

Приемането на стероиди по време на бременност е безопасно

Да, приемането на стероиди по време на бременност е безопасно, стига да не е преувеличено. Специфичен тип стероид, наречен кортикостероиди, се прилага по време на бременност. Ще получите изстрел на една от по-големите му мускули, в ръцете или краката.

 

Steroids