Στεροειδή και κορτικοστεροειδή: ποιες είναι οι διαφορές τους

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα στεροειδή και τα κορτικοστεροειδή είναι το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των στεροειδών και των κορτικοστεροειδών.

Τι είναι τα στεροειδή

Η λέξη έχει διαφορετικές σημασίες. Τα στεροειδή είναι χημικές ουσίες, συχνά ορμόνες, που το σώμα σας κάνει φυσικά. Βοηθούν τα όργανα, τους ιστούς και τα κύτταρα σας να κάνουν τις δουλειές τους. Χρειάζεστε μια υγιή ισορροπία από αυτά για να μεγαλώσετε και ακόμη και να κάνετε μωρά.
Τα «στεροειδή» μπορούν επίσης να αναφέρονται σε τεχνητά φάρμακα. Οι δύο κύριοι τύποι είναι τα κορτικοστεροειδή και τα αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή (ή αναβολικά για σύντομο χρονικό διάστημα).

Τι είναι τα κορτικοστεροειδή

Είναι φάρμακα που καταπολεμούν γρήγορα τη φλεγμονή στο σώμα σας. Αυτά τα εργαστηριακά στεροειδή λειτουργούν όπως η ορμόνη κορτιζόλη, την οποία κάνουν τα επινεφρίδια σας.
Η κορτιζόλη διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα από το να παράγει ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Τα φάρμακα με κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο. Αναστέλλουν ή σταματούν τις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν φλεγμονή.

Ο κατάλογος των διαφορών μεταξύ των στεροειδών και των κορτικοστεροειδών

Τα κορτικοστεροειδή έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος. Πολύ συχνά χορηγείται σε άτομα με άσθμα και άλλα χρόνια πνευμονικά προβλήματα.
• Τα στεροειδή είναι μια ανθρωπογενής εκδοχή της φυσικής ορμόνης, που είναι κατά κύριο λόγο αρσενικό. Η ανάπτυξη μυών στο σώμα προκαλείται από τη φυσική μορφή της ορμόνης. Τα στεροειδή προκαλούν πρόσθετη μυϊκή ανάπτυξη.
• Δεδομένου ότι πρόκειται για ορμόνη, υπάρχουν μερικές παρενέργειες όταν πρόκειται για τη χρήση αναβολικών στεροειδών. Τα μαλλιά προσώπου συχνά μεγαλώνουν γρηγορότερα και παχύτερα, ακόμα και αν ο χρήστης είναι θηλυκός.
• Τα κορτικοστεροειδή δεν είναι σε θέση να παράγουν καλύτερες επιδόσεις όταν πρόκειται για τον αθλητισμό.
• Τα στεροειδή, ωστόσο, είναι ένα παπούτσι για την ενίσχυση της απόδοσης στον αθλητισμό, από την ταχύτητα έως την αντοχή στη δύναμη.
• Η χρήση στεροειδών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σεξουαλικής επίδοσης και μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες.
• Τα κορτικοστεροειδή δεν είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα στον τομέα της σεξουαλικής συμπεριφοράς και δεν είναι γνωστό ότι αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.
• Η χρήση στεροειδών γενικά δεν ρυθμίζεται. Αγοράζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε αγορά παράνομης ουσίας και χρησιμοποιείται μυστικιστικά.
• Τα κορτικοστεροειδή δεν απαιτούν μεγάλη μυστικότητα και χρησιμοποιούνται ανοιχτά. Διαχειρίζεται ένας γιατρός και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο από μια σκόπιμη πράξη να υποστείτε τις συνέπειες υπερβολικής ποσότητας του φαρμάκου στο σύστημά σας.
Αυτές είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ των στεροειδών και των κορτικοστεροειδών. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα κορτικοστεροειδή είναι μια καλύτερη επιλογή για τους αθλητές και όλους να πάρουν. Ωστόσο, τα κορτικοστεροειδή έχουν επίσης κάποιες παρενέργειες.
Κατά την άποψή μας, η καλύτερη επιλογή είναι η επίσκεψη σε έναν έμπιστο γιατρό για να λάβετε τις καλύτερες συμβουλές σχετικά με το φάρμακο ή το συμπλήρωμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

 

Steroids